A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

2012-es Nyári dohányajánló

0

Nyakunkon a nyár és a kánikula is közeleg. Rengeteg embert csalogat a szabadba a jó idő a pipájával együtt, vagy otthon a hűvös szobában kap kedvet valaki egy frissítő töméshez, vagy akár a lassan közeledő labdarúgó Európa bajnokság meccsei fognak sok embert a tv és a pipa köré vonzani. Mivel az idei nyár sportműsorokban gazdag lesz, hisz az olimpiai játékok is ebben az évben lesznek, így sok sportfanatikus fog órákat eltölteni a képernyő előtt néhány hideg sör és a vízipipája társaságában. Ezekhez a programokhoz válogattam össze már pár hónapja remek ízeket és teszteltem mixeket. A legjobbakat pedig szeretném veletek megosztani, hátha valaki kedvet kap hozzájuk.

Kánikulához: ezeket az ízeket leginkább akkor szeretem, amikor a nyáron munka/strand/futás után hazaérek a hűvös szobába teljesen átsülve. Főként mentás vagy citrusos ízek játszanak ilyenkor nagy szerepet.

  • Egyik felfedezettem az Al-Sultan mentolos görögdinnye dohánya, ami enyhén, frissítően mentás és az üdítő görögdinnye íz kíséri. Kifejezetten jó, ha egy kis jeget teszünk a tartályba. Ez a dohány a márka saját gyári mixe, így keressétek az üzletekben.
  • A következő jól bevált Al Fakher menta és Nakhla Fakhfakhina citrom mixet pár hete kísérleteztem ki. Az AF citromnál jobban szeretem a Nakhla-t, nekem ez üdítőbb, és egyáltalán nincs „légfrissítő” íze. Mivel a Fakher menta erős, így a menta/citrom arányt 1:2-be kevertem, hogy még ne legyen túl erős, de kellően frissítő. Természetesen kaphatóak gyári citrom-menta mixek, kiváló az Al Fakheré és az új Nakhla Mix termékcsaládban is megtalálható.
  • Az El Nefes dohánymárka Bluemist ízét is a nyári ízekhez sorolnám, hisz ez a különlegesség az enyhe mentájával egy esti pipázásnál nagyon jól tud esni. Kifejezetten ajánlom, hiszen a márka egyik legjobban eltalált ízéről van szó. Lényegében egy áfonyás enyhén édeskés dohány menta kíséretével.

Meccsekhez, kerti partykhoz: Mikor a cikk vázlatát összeállítottam, akkor eszembe jutottak a sportok kedvelői. Az előbb említett nyári ízek mellé néhány ízt külön említenék, ami a több fős, társasági igényeket is figyelembe veszi. Ha többen összeülünk meccset nézni, vagy csak kint sütögetni, vannak egy páran, akik nem rendszeresen vízipipáznak. Ilyenkor én igyekszem a többség megnyerő ízeket keresni.

  • Az Al Fakher őszibarack dohányát az elsők között merem ajánlani. Kellemes, nyárias íz. A rostos őszibarack üdítőkkel majdnem megegyező ízt ad. A tűz körül vagy a tv előtt nagyon jó körbe ülni, 10-ből 9 embernek biztosan ízleni fog.
  • Al Fakher kóla – Nakhla Mizo cherry mix: a legfinomabb kólás dohányt hazánkban csakis az Al Fakher márkánál találjuk, ezt bátran kimerem jelenteni. A cherrys dohányok között pedig az egyik legjobban eltalált íz a Mizo palettájában találjuk. Ha „Cherry Coke” dohányt akarunk összehozni, akkor kóla/cherry 2:1 arányú keverékét ajánlom. Viszont ha valaki frissességre vágyik, akkor a cherryt Mizo vagy Fakhfakhina citrommal is helyettesíthetjük!
  • A soron következő dohány egy ritkaságnak számít és ezt főként bulikhoz ajánlom, de meccs közben is a sör mellett nagyon jó lehet elpöfékelni. Ez a dohány nem más, mint aNakhla – Marguerita. Nagyon frissítő és citrom ízt kísér egy enyhe, kellemesen megbúvó kesernyés íz, ami a tequila-t akarja megjeleníteni. Bátran ajánlom, ettől a koktél íztől nem kell tartani, hogy kárba megy a befektetés. 🙂
  • Végül, de nem utolsó sorban említem meg az Al Fakher gyári szőlő-menta mixét, ami nekem jobban ízlik a citrom-mentánál. Nagyon finom, a menta az a háttérben enyhén kíséri a szőlőt, ami véleményem szerint sokkal finomabb a Mizo szőlőnél.

A fent említett márkák között pár száz forintos árkülönbség van. Az Al Fakher dohányokért szerintem megéri a plusz költség, mivel ízben sokkal tovább tartanak, így az árkülönbséget visszahozza. Ajánlott a dohányokat pár órával a tömés előtt összekeverni, hogy jobban keveredjenek az ízek. Érdemes az arányokat betartani, de mindenki a saját ízléséhez képest mixeljen. Fontos, hogy a melegben mindenképpen kortyolgassatok valami kellemeset a pipa mellé, mert ilyenkor gyorsabban szárad a szájüreg.

A szabadtéri vízipipázáshoz a Carbopol öngyulladós szeneket ajánlom, mert tapasztalataim alapján ez jár a legkevesebb mellékízzel és nagyon jó a hőleadása. Hőtartót pedig érdemes használni a balesetek elkerülése érdekében is. Mindenkinek kívánok kellemes, finom füstben gazdag nyarat!

Kis kiegészítés: A szabadban pipázóknak a figyelmébe ajánljuk a következő cikkünket: 2012 Nemdohányzók védelméről szóló törvény. A cikkben kitérünk, hogy hol szabad, hol törvényes a vízipipázás dohánnyal és hol tiltott április óta.

Share.

Leave A Reply