A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Új divat a vízipipa – veszélyesebb, mint a cigaretta!

6

Gondoltam elindítok egy új kategóriába illő bejegyzés sorozatot itt a blogon. Ez nem más mint a “Média csillaga” címmel felvértezett bejegyzések. Ezekben az interneten található téves cikkekből szemezgetek nektek. Van ami idegesítő, szimplán téves, de akad olyan is amibe hihetetlenül nagy butaságokat írnak. Első versenyzőnk a Promenad.hu egyik cikke, mely a vízipipával foglalkozik.

Új divat hódít Európában a fiatalok között, ez pedig a vízipipa. Németországban a 10-15 (!) év közötti fiatalok harmada elismerte egy felmérés alkalmával, hogy barátaikkal rendszeresen élvezik az úgynevezett Shisha-t.

Ez sajnos nem csak Németországban van így, de hazánkban is egyre inkább a túl fiatalok körében népszerű a vízipipázás. (Shisha=vízipipa, vízipipa dohány)

Ügyes hirdetési stratégiáknak köszönhetően sok fiatalt elcsábít a friss gyümölcs a csomagoláson, a különböző ízesítések, mint például a sárgadinnye és a mentalevél. A vízipipa nem annyira dohányízű, sokkal inkább érződik a hozzáadott gyümölcsaroma. Ez nagyon vonzó a nem dohányzók számára is. A Shisha-bárok hangulata, a színes falak, a kényelmes ülőpárnák, a kellemes orientális zene miatt a fiatalok még kíváncsibbak lesznek.

A hangulatos relaxálás mióta reklám? Sőt. Ami kellemes érzés és nem veszélyesen káros azt ne osszuk meg egymással? Az, hogy jó nem jelenti azt feltétlenül, hogy túlzottan káros, veszélyes lenne. Nekem speciel igazi kikapcsolódás és pihenés. A hangulata pedig teljesen egyedi és megfoghatatlan.

Ennek ellenére a vízipipa nem veszélytelen alternatívája a cigarettának, hiszen sokkal több káros anyag jut a szervezetbe, mint a filter nélküli cigarettánál. A WHO adatai alapján egy Shisha-ülés alkalmával annyi füst jut a szervezetbe, mint száz(!) filternélküli cigaretta elszívásakor. A víz által lehűtött füstöt sokkal mélyebbre tüdőzi le az ember, mint a meleg cigarettáét. A következmény: a nikotinkoncentráció a vérben sokkal magasabb, mint a cigaretta szívásakor.

A filter nélküli cigarettával össze sem lehet hasonlítani a vízipipát. Sokkal károsabb az és sokkal erősebb. Próbáljon csak meg egy még nem dohányzott ember ilyen filter nélküli cigarettát szívni. Egyből köhögési roham fog rájönni. Míg egy vízipipától kicsi az esélye és akkor is csak krákog egyszer.

Azzal is vitába szállnék, hogy több száz cigaretta elszívásával ér fel füst mennyiség terén. Igaz, hogy jóval több füstöt ad, viszont cigarettára jóval gyakrabban rá lehet gyújtani. Így jóval több cigarettát szív el az adott dohányos, mintha 2-3 naponta tömne egy vízipipát.  Ez azt jelenti, hogy kisebb idő alatt nagyobb füstmennyiség jut a szervezetbe, így tényleg megnő a koncentráció. Viszont a szervezet a folyamatosan érkező nikotintól nagyobb függőséget okozhat.

A nikotin a bűnös a függőség kialakulásánál. Az orvosok meglátása szerint, ezért nagyon veszélyes a fiatal kezdő dohányosok számára. A másik rizikót a különböző fertőzések jelentik, mint például a herpesz és a hepatitis különböző formái, amelyet a közösen használt vízipipa szipkáján keresztül lehet elkapni. A külföldről importált dohány sok esetben szintén nem az Európában megszokott minőségű, szennyezett lehet a megengedett mennyiséget meghaladva többek között kátránnyal.

Nikotin tényleg kialakíthat függőset. Azonban ne feledjük, hogy kevés láncdohányoshoz hasonló ‘láncpipás’ van. A fiatalokra (16-17 év alatt) tényleg nincs jó hatással és könnyebben okozhat függőséget. Viszont nem véletlenül van, hogy csak és kizárólag 18 év feletti dohányozhat, illetve vásárolhat dohány terméket. (Így vízipipa dohányt is.)

Fertőzésekkel kapcsolatban itt hiányosság mutatkozik meg. A cikk írója látszik, hogy minőségi helyen vagy igényes társaságba nem pipázott. Ugyan is direkt a szipka azért van, hogy a társaság ne kaphasson el semmi fertőzést. Mindenkinek saját darab van, így senkinek nem érintkezik a szája a másikéval. Így pedig a szájon át történő fertőzések ki vannak zárva. Akik ezt elmulasztják azok vessenek magukra, emiatt ne a vízipipát ítéljék el, hanem a felelőtlen ‘használókat’.

A vízipipa dohányok szinte 100%-ban külföldről származnak. Ezek tradicionális, ellenőrzött, minőségi termékek. Hamísítványok ellen meg nem lehet nagyon mit tenni, csak azok szoktak silányak lenni. Továbbá itt egy újabb nagy marhaság, cikk írójának újabb tudatlansága. A dohányok kátrány tartalma 0,0%. Kátrány akkor keletkezik amikor a dohány megég, elég. Mivel az égett dohánynak rossz íze van, így a vízipipás nem fogja elszívni azt, hanem új adag tömésre cseréli.

A felmérések szerint a legtöbb fiatal nincs tudatában annak, hogy a vízipipa élvezete milyen káros. Ezért Európában egyre több helyen azt szorgalmazzák, hogy a cigarettához hasonlóan tüntessék fel a csomagoláson az összetételt és helyezzenek el a veszélyekre felhívó mondatokat.

Itt igazat kell adnom. Túl sok a tudatlan fiatal, kik csupán csak divatból, vagánykodni akarnak miközben semmi közük az igazi vízipipázáshoz. Nem szabad / Nem kéne elítélni emiatt egy szokást.

A mai csomagolásokon már feltüntetik ezeket és az újonnan importált dohányokon pedig zárjegy és figyelmeztetés is található.

Share.

6 hozzászólás

  1. Az a szép, hogy Egerben volt múlthéten egy rendezvény sátrak stb. Volt felálítva egy sátor ennek az új eu-s maszlagnak h ” for a life without tobacco”. Ott is azt mondták nekem, hogy a pipa károsabb( szokásos érvelés, hogy gondoljak bele, h mennyivel több füstje van stb..).. Amúgy 7-es lett a szén-monoxid szintem, ami egy passziv dohányosnak felel meg( heti 2-3 pipa).

  2. Sziasztok (:

    “Azzal is vitába szállnék, hogy több száz cigaretta elszívásával ér fel füst mennyiség terén. Igaz, hogy jóval több füstöt ad, viszont cigarettára jóval gyakrabban rá lehet gyújtani.”

    Az egy dolog hogy jóval több füstöt ad, de mi adja ezt a jóval több füstöt? Véleményem szerint a glicerin.. száraz dohányt meglocsolod glicerinnel több füstje lesz.. a másik meg a házilag készített dohányok. Gondolom ismeritek a gyümölcsteákat amibe nem teafű van, hanem aszalt gyümölcsdarabok.. nah én ilyenből csináltam házilag dohányt méghozzá adtam neki egy kis gyümölcs mézet glicerint és érleltem egy napot.. ez a házidohány akkor miért füstölt? az aszalt baracktól? (: szóval szerintem amikor azzal jönnek hogy sokkal több füstöt ad ez egy nagy hülyeség azért mert több füstöd van attól nem lesz több káros anyag benne szerintem. :biggrin: :biggrin:

Leave A Reply