A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Vízipipa tisztítása 2.

1

A sok használattól bizony a cső is bekoszolódik. Bár igazság szerint ez nem csak használatfüggő. Ha csak simán szívjuk néha-néha, akkor is különböző kellemetlen ízeket érzünk és kis darabokat. Ez a helyzet csak romlani fog az idő múlásával egy nem mosható csőnek az élettartama 3-5 hónap.

A mosható csövek terén pozitív irányba változott a helyzet hazánkban néhány év alatt. Egyre elterjedtebbek a márkás mosható szívócsövek, vagy azoknak olcsóbb koppintásai-kiadásai, ill. tudjuk, hogy a magyar egy kreatív népség, sokan otthon gyártanak maguknak mosható szívócsövet. Ugyanis még mindig jobb egy házilag gyártott mosható szívócső, egy akár drágább fémspirálosnál, amely nem mosható, mindjárt bemutatom miért is.

Nem mosható szívócső

Egy nem mosható vízipipa szívócső felépítése: (belűről kifelé haladva)

 • Egy réteg nejlon vagy egyéb fólia, mely a fémspirált fedi. Ez hamar ki szokott lukadni és már is nem ér semmit.
 • Fém spirál. Feladata a cső kerek formában tartása és rugalmasságának biztosítása. Egy feltekert fémdrót lényegében, melyet valószínűleg a fogyasztói társadalom és az anyag olcsósága miatt, olyan fém(ötvözet)ből készítik, amely rozsdásodik. Ezek a leváló rozsda darabok szokták adni a kijövő darabok egy részét. (Ha még is vízzel mossuk, akkor ez a rozsda adja színét is a kijövő folyadéknak.)
 • Nejlon, mesterséges fólia, mely a füstöt vezeti és benntartja. Gyakorta látható, hogy a közel keleten miből dolgoznak, kólás papír… stb.
 • Vastagabb textil, vagy műbőr szerű szövet, mely díszíti, és némileg tartja a cső formáját. (Kívülről általánosságban szokott lenni egy műbőrhöz hasonló réteg)

Ezeket figyelembe véve levonhatjuk a következő vonatkozásokat:

=> A nem mosható fából készült fémspirálos szívókát, szívócsövet nem szabad vízzel mosni! Ha vízzel mossuk, kénytelenek vagyunk időnként új csövet vásárolni a vízipipánkhoz saját egészségünk érdekében.

Tisztítási lehetőségek:

 1. Magas nyomású légfújóval átfúvatni és közben picit hajlítgatni, nem tördelni!
 2. Megfogjuk a két végét és határozott mozdulatokkal a földhöz csapjuk a cső részét, majd mozgatva kifújjuk belőle a darabokat, ha már láthatóan rozsdás darabok jönnek a csőből, akkor használhatatlan, 3-6 hónap és újat kell vásárolnunk mindenképpen.
 3. Kimossuk vízzel és előbb utóbb a fémspirál elkezd rozsdásodni, úgy hogy mindenképpen újat kell vennünk.

Nammor mosható szívócsövek

Egy mosható vízipipa szívócső felépítése: (belűről kifelé haladva)

 • Egy réteg műanyag cső, mely kezdetben elég merev, de a használattól folyamatosan enged a merevségéből
 • Vastagabb műbőr réteg, és némileg tartja, kicsit merevíti cső formáját.
 • Bár elég sokféle, változatos formájú mosható szívócső létezik, mégis hazánkban a legelterjedtebb forma az, hogy van egy nagyobb markolat rész, általában kivehető műanyag szívóvéggel.

Ezeket figyelembe véve levonhatjuk a következő vonatkozásokat:

=> A műanyagból készült szívócsöveket lehet mosni, a már jól ismert citromlé, szódabikarbóna, folyékony szappan ill. narancsos tisztító bármelyik kombinációjában. Mivel műanyagból készültek a szívócső végei, ezért nyilvánvaló, de azt is ki lehet mosni, takarítani.

A mosható szívócső bármennyire is drága, hosszútávon megéri. Ha kezdetekben mégsem áldozunk rá, mindenképpen megéri, hogy magunknak csináljunk egy mosható szívócsövet a könnyebb takaríthatóság és saját egészségünk okán.

Vízipipa üveg tisztítása

Tartályunk kitisztítása egy igen sarkalatos és nem éppen könnyű része vízipipánk tisztán tartásának, mivel már 2-3 használat után igen kellemetlen és erős szagúvá válik. Ezt rendszeres öblögetéssel tudjuk enyhíteni, azonban ha ezt az erőteljes szagot teljesen el akarjuk tüntetni a tisztább ízekért, akkor be kell vetni már komolyabb praktikákat is.

Vízipipánk üveg tisztításának nehézsége abban áll, hogy nehezen hozzáférhető belülről az alja és közben vigyázni kell, nehogy összetörjük. Azonban pár ötlettel ismételten megkönnyíthetjük a tisztítást.

Vízipipa üvegtartály

Tisztítás lépései:

 1. Töltsük meg az üveget vízzel. (Citromlés-szódabikarbónás, fogkrémes, folyékony szappanos, narancstisztítós kombinációk valamelyikével elegyítve, hogy a nyakán lévő lerakódást fellazítsuk és a kellemetlen szagot eltüntessük. ) Majd várjunk 1-2 napot. Türelmetlenebbek 5-6 órát. Ha sietős dolgunk van, akkor frissében melegében is elvégezhetjük, de ez csak akkor lehetséges, ha nem csak időnként tisztítjuk a tartályt, hanem heti rendszerességgel alaposan és minden nap használat után tiszta vízzel elöblögetjük.
 2. Fogjuk a legnagyobb, legvastagabb kefét, amit a pipához adtak (vagy külön vásároltunk üvegtisztító kefét) és jó alaposan, megdöntve súroljuk meg az üveg nyakát. Aki jó sokáig hagyta állni, annak könnyedén le fog jönni a melasz által okozott lerakódás.
 3. Öblögessük el minimum 5-6szor vagy ameddig túl erősen érződik a citrom, fogkrém vagy a többi ajánlott tisztítószer.

Aki szeretné jó alaposan eltakarítani az üveget, annak be kell szerezni egy vaskosabb, szélesebb üvegmosó kefét, ami erősebb műanyag szálakból, esetleg lószőrből készült. Miután megvagyunk a belső tisztításával és már nincs (vagy alig van) szaga az üvegnek, akkor kívülről töröljük el egy nedves ronggyal és tegyük félre száradni, szellőzni.

Belegondolva elég hosszadalmas folyamat pipánk tisztántartása, a gyakorlatban ez nem olyan is sok idő, cserébe azért, hogy maximálisan élvezhessük a pipánkból füst formájában áradó tiszta ízeket!

Hookah (Vizipipaforum.com)

Cikkünk első részét megtekintheti itt: Vízipipa tisztítása 1. rész

Share.

1 hozzászólás

 1. Én már annyira sznob lettem csövek terén, hogy a haverom vadi új aladin pipáját a gyári csővel akartuk kipróbálni, és már az első szívásnál úgy godnoltuk hogy tegyük be a moshatót, mert nagyon nem jó. Bár régen nekem is volt sima fémspirálos csövem, és mostam is, de nem merném msot szétszedni egyiket se. Főleg hogy fél éve hozzájuk se nyúltam.

Leave A Reply