A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Webbeteg.hu – Vízipipa kevésbé káros

Kérdező:

Azt hallottam a vízipipázás sokkal kevésbé káros, mint a dohányzás. Valóban így van? Ha így van, mi ennek az oka?

Tisztelt Kérdező!

A dohányzásnak, vagyis a dohánylevélben levő nikotinnak a szervezetbe juttatása különböző célokból több formában ismert. Az égetés és a keletkezett füstnek a belégzése csak egyik ismert használati forma. Ismert még a dohánylevél elrágása és az apróra zúzott dohánypornak a beszippantása.

A dohányfüstnek a leszívása vagy pipával, vagy levélbe sodorva (szivarozás) szintén ismertek,de nem annyira károsak mint a cigarettázás, mivel a sodort cigaretta papírjának az elégetése nagyon sok káros anyagot tartalmaz még, valamint a magas hőfok amin elégeti a dohányt, több mint 700 C fok, szintén több mint 700-800 káros, többek között rákkeltő anyagot bocsát ki.

Ezek a pipázással és a vízipipázással nem keletkeznek és nem jutnak be a tüdőbe, ezért kevésbé károsak.

Egy biztos, hogy a dohányzási formák közül pontosan a legkárosabb terjedt el ilyen nagy mértékben, mert iparilag ezt lehet a legkönnyebben, legkevesebb ráfordítással és legnagyobb haszonnal eladni.

De sajnos, és ez bizonyított tény, hogy nagyon káros az egészségre.

(WEBBeteg – Dr. Brugós László pulmonológus)

Alátámasztja a doktor, hogy a cigarettázás károsabb a vízipipázásnál. Azonban természetesen igaza van abban is, hogy mint minden dohányzási forma, így a vízipipa is káros.

Utána néztem ennek a pulmonológus szónak, mivel elég röhejesen hangzik.

A pulmonológia vagy tüdőgyógyászat a légutak megbetegedéseivel foglalkozó szakterülete az orvostudománynak.

Ma is okosabbak lettünk egy fokkal és még egy hivatalos orvos állítja, hogy a vízipipázás egészségesebb a cigarettázásnál. 😎

Share.

Leave A Reply